2009-06-22 00:24:32• hírek • Szatmar.ro

Olaszország vagy Egyiptom? Egyesült Államok!

Bradley ezúttal is örülhetett
Bradley ezúttal is örülhetett

Amerikai álom, dél-afrikai körítés, olasz szégyen, egyiptomi csalódás.

A Konföderációs kupa csoportküzdelmeinek utolsó napján a B csoportban még elvileg mindenki kieshetett és mindenki továbbjuthatott. Igazából azonban az volt a nagy kérdés, hogy Olaszország vagy Egyiptom követi a „háromnegyed lábbal már az elődöntőben lévő" Brazíliát. Az olaszok egy 2-0-ás győzelemmel biztos továbbjutók lettek volna. De azért is imádkozhattak, hogy Egyiptom ne győzze az Egyesült Államokat. Az addig nyeretlen USA-val ugyanis senki sem foglalkozott.

Az olaszok játékán azonban nem látszott, hogy ők le akarják győzni a brazilokat. Pontosabban, hogy erre képesek is. Az ötszörös világbajnok kezdett jobban, Ramires már a hetedik percben eltalálta a kapufát, a folytatásban pedig Kaka és Luis Fabiano veszélyeztetett. A négyszeres világbajnok (a tizenkilenc világbajnoki cím felét e két nemzet hódította el) jó húsz perc elteltével tudta kiegyenlíteni az erőviszonyokat, amit Camoranesi veszélyes lövése jelzett. A következő negyed óra viszont, talán túlzás nélkül állítható, az olasz válogatott történetének egyik legrosszabb időszakaként jellemezhető. Tűzijáték alakult ki Buffon kapuja előtt, amikor is előbb a kapufa, majd a Juventus hálóőre mentett. A 37. percben Maicon lövése Luis Fabianóban akadt el, a Sevilla játékosa azonban ezzel egyedül maradt Buffonnal, és megszerezte a vezetést. Négy perccel később az olaszok a középpályán veszítették el a labdát, Robinho, Kaka , Luis Fabiano volt a laszti útja, és máris kettő a brazilok előnye. Két perccel később egy olasz szöglet után labdát szereztek a dél-amerikaiak, egy gyors kontrával a másik kapu elé kerültek, Robinho beadása az üresen érkező Ramirest kereste, ám jött Dossena, aki becsúszva mindenkit megelőzött és saját kapujába juttatta a labdát.

Igen távol került ezzel tehát az olasz válogatott a továbbjutástól, így a szünet után mindenképpen gólt, gólokat kellett rúgnia. Ennek megfelelően át is vette a játék irányítását, de kellett ehhez az is, hogy Brazília ne erőltesse a dolgot. Bár a második félidőben Pepe, Gilardino és Rossi többször is közel állt a szépítő és a továbbjutást érő gól megszerzéséhez, nem változott az eredmény. Ez utóbbi tény köszönhető azonban annak is, hogy a remekül kontrázó brazilok Kaka és főleg Robinho révén szintén elpuskáztak néhány lehetőséget.

A találkozón mellesleg Fabio Cannavaro 126. alkalommal lépett pályára a squadra azzurrában, amivel beállította a legendás Paolo Maldini rekordját. Úgy tűnik, ez a szám nem hoz szerencsét az olaszoknak, a Milan korábbi játékosa ugyanis egy Dél-Korea elleni vereséggel és kieséssel búcsúzott a válogatottól a 2002-es világbajnokságon.

A csoport második meccsén Egyiptomnak tehát győznie kellett az eddig nyeretlen Egyesült Államok ellen és reménykednie, hogy ugyanezt megteszi Brazília is. Ennek megfelelően az afrikaiak kezdtek aktívabban, míg az amerikaiak szándékairól mindent elárul, hogy nem az első számú kapus, Tim Howard, hanem cseréje, Brad Guzan állt a háló előtt. Ennek ellenére az első nagy helyzet Bradley előtt adódott, de el-Hadary hozta az olaszok ellni formáját és védeni tudott. Erre Savki még válaszolni tudott, a 21. percben azonban elállt a fáraók szava: egy amerikai bedobás után az egyiptomi védők egymást zavarták, Davies harciasan megszerezte a labdát és a vezetést is. A szünetig még Donovan és Hoszni helyzeteit jegyezhettük fel.

A folytatásban ismételten Afrika bajnoka kezdett határozottabban és az amerikaiak álltak közelebb a gólszerzéshez, Altidore révén. Ezt követte egy Hoszni lehetőség, majd egy újabb amerikai gól: egy kontra végén Bradley Donovannal kényszerítődött, majd a hálóba lőtt. Ez oly annyira sokkolta az egyiptomiakat, hogy Dempsey gólja szinte természetesnek hatott.

Mivel a folytatásban nem született gól, ezzel a győzelemmel az Egyesült Államok, a teljes esélytelenségből, jobb gólkülönbségének köszönhetően, megszerezte a második helyet és a továbbjutást a világ és Afrika bajnoka előtt. Pedig 90 perccel a vége előtt még az utolsó helyen álltak! Amerikai állom ez a javából!

Az elődöntőben szerdán Spanyolország az Egyesült Államokkal, csütörtökön pedig Brazília Dél-Afrikával csap össze.

Brazília-Olaszország 3-0
Brazília: Júlio César - Maicon, Lúcio, Juan (Luisao 24.), André Santos - Ramires (Josue 86.), G. Silva (Kleberson 84.), F. Melo - Kaká, L. Fabiano, Robinho
Olaszország: Buffon- Zambrotta, F. Cannavaro, Chiellini, Dossena - De Rossi, Montolivo (Pepe 45.), Pirlo, Camoranesi - Toni (Gilardino 57.), Iaquinta (Rossi 38.)
gólok: Luis Fabiano (37., 43), Dossena (45., öngól)

Egyiptom-Egyesült Államok 0-3
Eegyiptom: el-Hadari - A. Fati (Ahmed Szaid, 57.), Hani Szaid, Gomaa, Farag - el-Mohammadi, Abd Rabu, Eid (A. Hasszan, 50.), Savki, - Abdelgáni (Greisa, 62.) Abutrika. Szövetségi kapitány: Hasszan Sehata
Egyesült Államok: Guzan - Spector, Onyewu, DeMerit, Bornstein - Bradley, Clark - Dempsey, Donovan - Davies (Casey, 82.) , Altidore (Feilhaber, 69). Szövetségi kapitány: Bob Bradley
Gólszerzők:
Davies (21.), Bradley (63.), Dempsey (71.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: